De brandstof van de toekomst; pellets!

Je hebt er vast wel eens van gehoord. Een klein cilindrisch stuk hout dat wordt gebruikt om een ​​pelletkachel te verwarmen. Maar wat is deze brandstof precies en heeft het zin om over te stappen van gas- naar pelletkachels? Deze en nog vele andere vragen worden er in deze blog beantwoord.  

Pellets, wat zijn het eigenlijk?

Pellets zijn samengeperste cilindrische houtpellets. Het unieke van deze brandstof ligt in de productie ervan. Zo worden gezaagd hout en houtsnippers onder zeer hoge druk verdicht. Deze hoge druk zorgt voor een hoge verbrandingsdichtheid, de meest unieke eigenschap van pellets. Het is een functie waarmee je lang kunt genieten van de warmte van de pelletkachel. Naast de schietdichtheid hebben pellets nog andere eigenschappen. Deze brandstof is gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen. Tijdens het productieproces worden geen kunstmatige stoffen toegevoegd. Houtafval wordt ook gebruikt om pellets te maken. Dit maakt deze brandstof duurzamer dan het gebruik van brandhout. Een andere eigenschap van pellets is dat ze geen ruimte innemen. Aanzienlijk minder dan brandhout. Vaak is hiervoor een aparte schuur nodig, maar een zak pellets kan snel in een kast worden opgeborgen. Ook is de as na het verbranden van de pellets slechts 1%. Zo hoef je de kachel niet regelmatig leeg te maken.

Waar moet je op letten wanneer je pellets koopt?

Let bij het kopen van pellets vooral op de kwaliteit. Er zijn veel goedkope pellets op de markt, maar vaak is deze kwaliteit erg controversieel. Om er zeker van te zijn dat de pellets van de juiste kwaliteit zijn, doen we kwaliteitsborgingstesten. Vul de kom met water. Plaats de pellet vervolgens voorzichtig in een kom. Als de pellets drijven, betekent dit dat ze minder dicht zijn dan water. Dit duidt op een slechte kwaliteit. Als de pellet helemaal tot op de bodem rinkelt, weet je zeker dat hij de juiste dichtheid heeft. Naast het testen van bovenstaande pellets, kunt je voor aanschaf ook bij de leverancier navragen of de betreffende pellets het ENplus A1 keurmerk hebben. Dit keurmerk wordt gegeven aan de beste pellets op de markt. Pellets met dit keurmerk zijn uitgebreid getest. Check dit keurmerk altijd voor aanschaf bij elke leverancier. Los van de kwaliteit wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijke pellets. Op internet zijn aanbiedingen voor pellets te vinden, maar waar moet je op letten bij het zoeken naar de goedkoopste pellets?

  • Let eerst en vooral op de houtsoort waarvan de pellets gemaakt zijn. Dit kan een groot verschil maken in prijs en kwaliteit.
  • Let ook op de maat van de tas. Hoeveel kilo pellets zitten er in een zak
  • Tot slot moet je weten dat het bestellen van pellets in bulk voordeliger is dan het bestellen van een enkele zak. Vraag jouw leverancier of zij extra kortingen bieden voor bulkaankopen.

Gerelateerde berichten

3 meest voorkomende bedrijfsongevallen

Een ongeval zit in een klein hoekje. Dit blijkt niet alleen zo te zijn in en rondom het huishouden, maar zeker ook op de werkvloer. Uit cijfers…

Het inzetten van de juiste social media

Sociale media zijn een geweldig hulpmiddel om een bedrijf op te bouwen en op de markt te zetten. Ook kun je via verschillende kanalen interacties creëren met…

Laat hout werken voor je!

Hout werkt. Dit klinkt misschien gek, maar toch is het een feit. Vraag het maar eens aan een meubelmaker. Zo kan het voorkomen dat bij tempratuur verschillen…

3 tips voor een brandveilige woning

Brand, het blijft een nachtmerrie. Gelukkig doen wij met zijn allen steeds meer om brand te voorkomen. Zo worden steeds meer apparatuur beveiligd tegen oververhitting, wordt er…

Terrasheater

Winters gezellig buiten borrelen? Het kan!

Nederland: het land van terrassen. Het land van “ik moet eigenlijk zo naar huis, maar doe nog maar een pilsje”, maar helaas ook het land van koud…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *