3 meest voorkomende bedrijfsongevallen

Een ongeval zit in een klein hoekje. Dit blijkt niet alleen zo te zijn in en rondom het huishouden, maar zeker ook op de werkvloer. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er elke dag 550 bedrijfsongevallen plaatsvinden. Gelukkig is niet elk ongeval even ernstig en hoef het slachtoffer in de meeste gevallen niet naar de dokter. Toch is het belangrijk om je, zowel als werknemer als werkgever, bewust te zijn van de risico’s in en om het bedrijfspand. Zeker wanneer je werkzaam bent al zzp’er. Om je bewustwording binnen ongevallen op de werkvloer te vergroten, lees je in deze blog de 3 meest voorkomende bedrijfsongevallen.

Vallen en struikelen als onbetwiste nummer 1

Van de 550 ongevallen die per dag tijdens werkzaamheden plaatsvinden, zijn er 200 personen tijdelijk of langdurig niet inzetbaar. Dat is fors. Eén van de meest voorkomende manieren waarop de inzetbaarheid van een werkende in het geding komt, is door struikelen of vallen.

Of je nu in de bouw werkzaam bent of een relatieve minder fysiek zware kantoorbaan uitoefent, struikelen en vallen is het meest voorkomende bedrijfsongeval. Voor 80 procent van de gevallen blijft een val zonder ernstige gevolgen, maar bij de overige 20 procent heeft een dergelijke schuiver ernstig letsel tot gevolg, zoals een gebroken arm of een hersenschudding. Hierdoor zijn mensen langdurig niet in staat om te werken.

De gevolgen van een val voel je niet alleen lichamelijk, maar ook in je portemonnee. Helemaal wanneer je zzp’er bent. Geef jezelf en je personeel daarom de juiste gear mee om het risico op vallen te voorkomen, zoals bijvoorbeeld valbeveiliging.

Tip: wanneer je werkzaam bent op meer dan 2 meter hoogte is het verplicht op valbeveiliging te dragen. Werk je op een dak, dan voldoet dakrandbeveiliging ook.

Nummer 2: vallend of rondvliegend voorwerp

De kans op vallende of rondvliegende voorwerpen is gelukkig niet in elke werkomgeving aanwezig. Wanneer je als kantoormedewerker werkzaam bent, is er hooguit een kans dat je collega uit verveling een verfrommeld papiertje tegen je hoofd aan gooit. Tijdens het uitvoeren van andere beroepen is de kans reëler op vallende of rondvliegende voorwerpen. In 7 procent van de beroepen die een zzp’er uitvoert is de kans op dit risico aanwezig. Dit is een kleine groep. Gaat het echter wel mis, dan is vaak ook ernstig. In 40 procent van de gevallen houdt het slachtoffer blijvend letsel over aan een vallend of rondvliegend voorwerp. Daarbij komt ook nog eens een grote kans op arbeidsongeschiktheid. Vlak dit risico dus zeker niet uit, want het is zeker iets om rekening mee te houden.

Nummer 3: stoten of snijden

Ook het risico op stoten en snijden is niet in elke sector even groot. Toch komt dit risico wel op nummer 3 in onze lijst te staan. In veel sectoren wordt namelijk wel gebruik gemaakt van een stanleymesje of een ander middel om voorwerpen open of in stukjes te snijden. In ongeveer 9 procent van de gevallen heeft stoten of snijden letsel tot gevolg dat het slachtoffer langdurig buitenspel zet. Ook daarom is dit risico zeker iets om rekening mee te houden.

Wat in alle bedrijfsongevallen uit deze blog geldt, is dat het risico aanzienlijk verkleind wordt wanneer je je bewust bent van het risico en hier ook in handelt. Draag bijvoorbeeld de juiste veiligheidskleding en vraag laat je adviseren door een specialist in veiligheid.

Gerelateerde berichten

Managed IT services voor bedrijven?

In de moderne zakelijke wereld is technologie een cruciale factor voor succes. Bedrijven van alle groottes vertrouwen op IT-systemen voor hun dagelijkse operaties, communicatie en strategische initiatieven….

Waarom data security services belangrijk zijn

In de huidige digitale wereld is data het kloppende hart van elke organisatie. Van klantinformatie tot bedrijfsstrategieën, data vormt de basis van dagelijkse operaties en lange termijn…

Le Creuset: De Ultieme Keukengenoot

Stel je voor dat je in een warme, uitnodigende keuken staat. Op het fornuis pruttelt een stevige stoofpot langzaam in een prachtig gekleurde, gietijzeren braadpan. De geur…

Maatregelen nemen om rugpijn te voorkomen en te verlichten

Rugpijn is een probleem waarmee iedereen te maken kan krijgen als ze niet de juiste voorzorgsmaatregelen nemen bij de alledaagse dingen die ze doen. Van leren zitten…

Het vinden van voordelige diensten en producten

Voor veel jongvolwassenen is het belangrijk om geld te besparen waar mogelijk. Geld besparen betekent vaak goed zoeken naar de beste deals. Veel mensen weten niet waar…

Industriële warmteterugwinning: een duurzame revolutie in energiebeheer 

In de zoektocht naar duurzame oplossingen voor energiebeheer speelt industriële warmteterugwinning een steeds prominentere rol. Deze innovatieve technologie biedt niet alleen een milieuvriendelijkere benadering van industriële processen,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *