Laat hout werken voor je!

Hout werkt. Dit klinkt misschien gek, maar toch is het een feit. Vraag het maar eens aan een meubelmaker. Zo kan het voorkomen dat bij tempratuur verschillen planken krimpen of breder worden. Hoe kan dit, kan je het voorkomen en is hout ooit klaar met werken? Wij gingen op onderzoek uit en de resultaten verbaasden ons.

Wat is het werken van hout?

Hout zit vol met vocht. Logisch als je je bedenkt dat een boom voornamelijk leeft op water en zon. Als je een boom kapt blijft dit water in de stam opgeslagen. Wanneer het hout vervolgens droogt zal dit gaan krimpen. Maak je het daarna weer nat, dan zal het hout weer uitzetten. Je kan het eigenlijk vergelijken met een spons, maar dan minder zacht.

Hoe voorkom je de werking van hout?

Hout leeft. Of althans, het heeft geleefd. Daarom zal het altijd werken. Wel heb je houtsoorten die gevoeliger zijn voor werking dan anderen. Tropisch hardhout is een voorbeeld van een houtsoort dat minder snel werkt. Daarom zijn tafels van SUAR hout ook populair bij zowel meubelmakers als consumenten.

Een andere houtsoort dat vrijwel immuun is voor werking, is zogenaamd Thermohout. Dit type hout wordt behandeld met een methode, waarbij al het vocht uit de cellen wordt getrokken. In dit proces worden de cellen hard, waardoor er ook geen vocht meer in de cellen kan komen. Wil je hout dat vrijwel niet werkt, dan moet je voor Thermohout gaan!

Welke effecten heeft de werking van hout?

Het voornaamste effect wat de werking van hout heeft, is het uitzetten en krimpen. Hout droogt van buiten naar binnen. De binnenzijde kan dus een hoger vochtigheidspercentage hebben dan aan de buitenkant. Dit zorgt er automatisch voor dat in het drogingsproces van een grote plank de binnenkant minder gekrompen is dan de buitenkant, waardoor scheuren kunnen ontstaan.

Een andere factor van de werking van hout ontstaat wanneer het te snel droogt. Dit zorgt er namelijk voor dat een houtenplank kan kromtrekken. Belangrijk is dat je het hout daarom niet in de directe zon legt. Wanneer je het hout gebruikt om bijvoorbeeld een robuuste boomstamtafel te maken, is het van belang dat je het op de juiste manier monteert. Waardoor het in het verdere drogingsproces niet alsnog kromtrekt.

Welke factoren nog meer onder de werking van hout vallen zijn; verkleuring en vlekken in het hout. De eerstgenoemde ontstaat wanneer het hout langdurig door de zon wordt blootgesteld aan uv-straling. Een goede behandeling van het hout kan dit proces tegengaan. Toch is de verkleuring van hout nooit volledig te voorkomen.

Vlekken ontstaan wanneer overige stoffen ontsnappen uit het hout. De ene houtsoort is hier gevoeliger voor dan de andere. Zo bevat eikenhout regelmatig nog een stof dat zuur bevat. Hier kunnen zwarte vlekken door ontstaan.

Hoe laat je hout werken voor je?

En nu de hamvraag; hoe laat je hout werken voor je? Wij geven je één advies. Zorg ervoor dat je hout en houten meubels altijd koopt bij een specialist. Deze weet namelijk hoe je het best met de werking van hout kan omgaan. Want hoe je het ook wendt of keert; hout leeft. Zorg daarom dat je altijd bij een houtspecialist koopt die zich bewust is van dit principe. Wil je zelf houtbewerken? Lees je dan goed in of vraag om deskundig advies.

Gerelateerde berichten

Het belang van voeding in jouw fitnessreis, met tips van BenefitStudio  

Voeding speelt een cruciale rol in jouw fitnessreis. Of je nu traint voor een specifiek doel, zoals spieropbouw of gewichtsverlies, of gewoon een gezonde levensstijl wilt behouden,…

De kunst van warm blijven: hoe kleding en huiselijke tips je helpen de kou te verslaan

De winter brengt gezellige momenten met zich mee – warme chocolademelk, knusse avonden bij de open haard en buitenavonturen in de sneeuw. Maar om echt van de…

Een magische samensmelting van spektakel 

Stel je eens voor: de spanning in de lucht, de verwachting van iets buitengewoons. Dat is wat je kunt verwachten wanneer je in het bezit bent van…

Oplosbare vezels voor een gezonde spijsvertering 

Een gezonde spijsvertering is van essentieel belang voor ons algehele welzijn. Een belangrijk onderdeel van een gezond dieet zijn vezels, en Pro Präbioma is een voedingssupplement dat…

Waarom zijn brownies zo iconisch? 

Brownies zijn niet alleen heerlijke lekkernijen, maar ze hebben ook een blijvende indruk achtergelaten in de wereld van de popcultuur. Het is fascinerend hoe deze kleine chocoladebaksels…

Waarom het vernieuwen van je kozijnen belangrijk is

Kozijnen vormen de ruggengraat van je huis. Ze bieden niet alleen ondersteuning voor ramen en deuren, maar ze spelen ook een cruciale rol bij het handhaven van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *