3 tips voor een brandveilige woning

Brand, het blijft een nachtmerrie. Gelukkig doen wij met zijn allen steeds meer om brand te voorkomen. Zo worden steeds meer apparatuur beveiligd tegen oververhitting, wordt er in een gemiddeld productieproces vaker brandwerend materiaal gebruikt en groeit de algehele kennis op het gebied van brandveiligheid. Twijfel jij nog over de staat van jouw woning? Wij geven in deze blog 3 tips om jouw woning brandveiliger te maken.

Zorg voor de juiste brandpreventie apparatuur

Meer dan 76% van de Nederlandse huishoudens heeft een brandmelder. Dit klinkt heel veel, maar 1 van de 4 huizen waar jij je in bevindt heeft dus geen of een niet goed werkende melder. Dit is zorgwekkend. Een brandmelder is namelijk een van de belangrijkste middelen om een beginnende brand te detecteren.

Heb je een grotere woning? Dan is een koppelbare rookmelder interessant voor jou. Deze rookmelder is door een wifi verbinding aan elkaar te koppelen. Dit zorgt ervoor dat wanneer er rook gedetecteerd wordt alle rookmelders tegelijkertijd afgaan. Op deze manier wordt iedereen in de woning gewaarschuwd.

Een ander voorbeeld van een middel waarmee je kan voorkomen dat een beginnende brand een uitslaande brand wordt, is een inspectieluik. Dit luik plaats je voor je leidingen en elektra, zodat deze bij een brand beschermd blijven.

Raadpleeg periodiek een specialist

Zelfs wanneer je zelf denkt genoeg kennis in huis te hebben op het gebied van brandveiligheid is het alsnog belangrijk om periodiek een specialist te raadplegen. Hij of zij heeft namelijk de kennis in huis om jou te adviseren en direct actie te ondernemen.

Een voorbeeld van een specialist waarvan wij adviseren om deze jaarlijks langs te laten komen is een schoorsteenveger. Jaarlijks ontstaan er namelijk 2000 branden door vuil wat zich ophoopt in de schoorsteen, met alle gevolgen van dien.

Denk ook aan jaarlijkse controles van bijvoorbeeld de aanwezige brandblussers in je woning. Je gebruikt een blusser namelijk alleen maar wanneer je deze echt nodig hebt. Het is vanzelfsprekend belangrijk dit blusmiddel dan naar behoren functioneert.

Zorg voor de juist blusmiddelen

Het voorkomen van een brand is natuurlijk beter dan het blussen van een brand. Toch is het, om erger te voorkomen, belangrijk dat je de juiste blusmiddelen in huis hebt. Klein praktijk voorbeeldje; wanneer je een vlam in de pan wil blussen met water kom je van een koude/ heel warme kermis thuis. In dit geval is een blusdeken de oplossing. Wanneer je een meer uitslaand brand hebt, is een brandblusser meer voor de hand liggend. Weet jij niet exact welk blusmiddel ontbreekt in je woning? Laat je eens adviseren door een specialist.

Bonus tip: Wat te doen bij brand?

Weet jij wat je moet doen wanneer er brand uitbreekt in jouw woning? Algemene kennis op het gebied van dit onderwerp kan ernstige gevolgen voorkomen. Daarom onze bonus tip; zorg dat je weet wat er van jouw gevraag wordt wanneer er brand uitbreekt in jouw woning of op je werk. Weet je bijvoorbeeld waar de dichtstbijzijnde brandblusser ligt? Of waar de nooduitgangen zich bevinden? Vaak weet je dit in je eigen woning wel, maar ben je er ook bewust van wanneer je iemand anders zijn woning betreedt.

Gerelateerde berichten

Industriële warmteterugwinning: een duurzame revolutie in energiebeheer 

In de zoektocht naar duurzame oplossingen voor energiebeheer speelt industriële warmteterugwinning een steeds prominentere rol. Deze innovatieve technologie biedt niet alleen een milieuvriendelijkere benadering van industriële processen,…

Het belang van voeding in jouw fitnessreis, met tips van BenefitStudio  

Voeding speelt een cruciale rol in jouw fitnessreis. Of je nu traint voor een specifiek doel, zoals spieropbouw of gewichtsverlies, of gewoon een gezonde levensstijl wilt behouden,…

De kunst van warm blijven: hoe kleding en huiselijke tips je helpen de kou te verslaan

De winter brengt gezellige momenten met zich mee – warme chocolademelk, knusse avonden bij de open haard en buitenavonturen in de sneeuw. Maar om echt van de…

Een magische samensmelting van spektakel 

Stel je eens voor: de spanning in de lucht, de verwachting van iets buitengewoons. Dat is wat je kunt verwachten wanneer je in het bezit bent van…

Oplosbare vezels voor een gezonde spijsvertering 

Een gezonde spijsvertering is van essentieel belang voor ons algehele welzijn. Een belangrijk onderdeel van een gezond dieet zijn vezels, en Pro Präbioma is een voedingssupplement dat…

Waarom zijn brownies zo iconisch? 

Brownies zijn niet alleen heerlijke lekkernijen, maar ze hebben ook een blijvende indruk achtergelaten in de wereld van de popcultuur. Het is fascinerend hoe deze kleine chocoladebaksels…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *